TRANSITION ZONE – PRELAZNA ZONA [PART 1]

Za pažljivog introspektivnog posmatraća nije neka tajna da je danas većina ljudi obično u povelikom karmičkom i duhovnom neznanju i obično jako zbunjena događanjima. Prema nekim realnim procjenama situacija je nepovoljnija nego do samo prije nekoliko decenija. To se da ilustrirati i brojnim primjerima iz svakodnevne prakse.

Situacija se povremeno dodatno usložnjava radi povremenog grupiranja planeta i drugih napetih aspekata planeta, koji nam indiciraju na intezivnija karmička pročišćenja, a što obično izaziva dodatnu zbunjenost i dezoorjentiranost kod većine. I potom se obično čine dalje pogreške — za sve nepovoljnosti se krive bliske osobe iz okruženja i srodne duše [soul mates].

Opet, za sve one koji se i pored svega nekom velikom milošću i blagoslovima napokon odluče za postepeno odvajanje od isključivo materijalističkog načina života, lažnih prolaznih tjelesnih imenovanja, te privremenih pozicija u ovom svijetu i inače tjelesnih koncepcija života — postoji veoma dobar izbor — postepeno okretanje duhovnim traganjima za vječnim istinama i vedskim znanjima višeg ranga.

Tada postepeno ulazimo u prelaznu zonu, koja je personalna i zavisi od osobe do osobe. 

Možemo to i drugačije nazvati: iz  naše uobičajene komfor zone, ili zone uživanja, zahvaljući velikoj milosti i blagoslovima, nekada se svojevoljno pokrenemo prema zoni istezanja, a sve da ne bi dospjeli u panik zonu, dakle, kada nas već počne hvatati prava panika i kada obično nikako ne znamo kako adekvatno odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. Samo, tada može da bude malo pokasno, kada počnu dolaziti fakture na vrata, kao što bi se reklo i to u tačno određeno vrijeme da više zaboli.

Ipak, radi utjehe, u stvari nikada nije kasno, ako smo odlučni da u svoj život unesemo određene neophodne promjene, uspostavimo svakodnevnu duhovnu praksu — sādhanu , te postepeno uzmemo utočište vjerodostojnog duhovnog učitelja svijeta, ponajbolje nekog od ISKCON  Gurua.

Ali, dobro je znati, čak i kada budemo duže vremena involvirani u duhovna traganja, mantranje, seve, stalnu razmjenu s drugima, etc., dovoljna je mala nepažnja, te uvrede prema svetom imenu i drugima,  izbjegavanje služenja drugih, specijalno duhovnog učitelja i drugih naprednih duša, pa da budemo podvrgnuti žestokim testovima, zatim ako i dalje ne ide bićemo podvrgnuti žestokim reakcijama, a u nekim slučajevima uslijedi i potpuni prestanak dotoka milosti i blagoslova i the end s našim duhovnim životom. A, kasnije se veoma teško vratiti predanom služenju, mantranju i sevama, ukoliko nismo u stanju da se zaista fokusiramo na sādhanu i da iz temelja promijenimo svoje brojne mis koncepcije.

Dakle, potrebno je pored ostaloga i stalno preispitivanje da možda nemamo neke skrivene motive, a koji su iznad naših duhovnih interesa, koji su i najpreči. Ti motivi mogu biti različiti — trenutni uspjeh u biznisu, završetak nekog posla, ostvarivanje određenih kontakata zbog nekog samointeresa, veza i udaja ili ženidba, uspjeh u politici, na rukovodnim, ili dobro plaćenim pozicijama u privredi, ekonomiji, institucijama vlasti i društvu, obrazovanju, medicini, medijima, sportu, umjetnosti, religiji, etc.

Kako ćemo odreagirati na određene izazove u ovim intezivno pričišćavajućim vremenima zavisi od više faktora i niza drugih okolnosti: od brojnih karmičkih referenci — tako između ostaloga i od toga da li smo kṣatriya, mānuṣa ili rākṣasa [gleda se barem guna-gana-kasta], od trenutne razine svjesnosti — te od truda i vremena koje ulažemo u samospoznaju, vedska znanja višeg ranga i date karmičke i duhovne upute, kao i specijalno od viših faktora, koji su od presudne važnosti — milosti i blagoslova, koje dobijamo ili ne dobijamo preko duhovnih učitelja svijeta, ponajbolje ISKCON gurua.

Stay Tuned. To Be Continued!

sonagaurangadas

Komentariši