GORANGA

Call out Gouranga and be happy! Mob: +387 63 220 084; +387 66 433 542; e-mail: Sona Gauranga Das JPS <sonagaurangadas@yahoo.com>

17.09.2019.

WHO IS CRAZY? -- KO JE LUD? [PART 4]

 

MORAMO IMATI ŽELJE. NE MOŽEMO IH ISTISNUTI. GLUPO JE MISLITI DA MOŽEMO POTISNUTI ŽELJE. ONE SU SIMPTOM ŽIVOTA. NEKA BUDU ŽELJE. AKO IMAM ŽIVOT I SVJESNOST, ONDA I ŽELJA MORA BITI ONDJE. UPRAVO KAO ŠTO VODA TEČE NIZ RIJEKE DO OKEANA, A OKEAN SE NE UZNEMIRAVA, TAKO SE I OSOBA NE MORA UZNEMIRIVATI ZBOG TIH ŽELJA. TO JE UMIJEĆE. TO JE TAJNA SAVRŠENSTVA VAŠEG ŽIVOTA.

 

MI NE MOŽEMO PRESTATI ŽELITI. TO NIJE MOGUĆE. ALI MORAMO IZMIJENITI KVALITET NAŠE ŽELJE.

 

KAD VAS VAŠE ŽELJE UZNEMIRAVAJU, ZNAJTE DA JOŠ NISTE DUHOVNO UTEMELJENI. A KADA VAS ŽELJE PROSVJETLJAVAJU, OŽIVLJAVAJU, DAJU VAM SREĆU - ZNAJTE DA JE TA ŽELJA DUHOVNA.

 

KAD SE USAGLASIMO SA ŽELJAMA SVEVIŠNJEG GOSPODINA, TADA NAŠA ODGOVORNOST POSTAJE MNOGO VAŽNIJA I POSTAJEMO AKTIVNIJI NEGO ŠTO SMO INAČE. U MATERIJALNOJ AKTIVNOSTI SE UMORIMO. TO JE RAZLIKA IZMEĐU MATERIJALNE I DUHOVNE AKTIVNOSTI.

 

KOMENTAR: Kada god stignemo od drugih stvari, koje nas uobičajeno preokupiraju tokom dana, da malo proučavamo vedsku književnost, trebamo imati u vidu, da su to samo mrvice golemog vedskog znanja, koje zalazi u sve pore djelovanja ljudske rase i obrađuje kako aktivnosti na planeti Zemlji i središnjem  Zemaljskom planetarnom sistemu [Bhu-Mandali ili Velikoj Zemlji], ali koje također zalazi i obrađuje stvari koje su locirane daleko u dubinama univerzuma i nama potpuno nepoznate svjetove – u dalekoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Vede za ljudsku rasu sadrže 400.000 stihova, dok Vede za Deve [polubogove] sadrže 10.000 000 stihova. To potvrđuje mogućnosti naše percepcije.

 

Pa ipak, prevashodni cilj nam treba biti uzdizanje vlastite svjesnosti i naš život – ovdje i sada. Nekada je najteže živiti u sadašnjem trenutku, biti absorbiran u sadašnjosti.

 

Današnje ljudsko društvo je opasno bolesno. Vjeruje se u tehnologiju umjesto u Boga, umjesto prirodnih stvari upadamo u vještačke i štetne stimulanse, te virtualne svjetove i težimo vještačkim impersonalnim i neprirodnim odnosima. Uglavnom, do određene životne dobi, nismo svjesni da lažno obrazovanje proizvodi lažne liste nezaposlenih i otuda dobar dio naših frustracija – dok se ne zaposlimo. A tek kasnije vidimo da obično čitav život u stvari služimo mamona. Teško radimo po čitav dan, ili noć i nemamo vremena ni za šta drugo do da bi kasno navečer uzeli koji zalogaj hljeba. Isto kao i magarac koji služi gospodara čitav dan noseći teške terete, često veće i od njega samog, da bi navečer dobio busjen trave i da bi ga magarica izritala po njuški prije spavanja za malo seksa i prije sutrašnjeg napornog dana. A taj busjen trave je mogao  dobiti na svakoj livadi, bez da uopće radi.

 

Uz podosta sreće, te milosti i blagoslova viših autoriteta u univerzumu, duhovnih učitelja, sādhua i śāstra, možemo dublje proučiti ovaj stih Bhagavad-gītā As It Is 2.69, te i dodatna pojašnjenja u pasusu pod naslovom „Ko je lud“ iz knjige “Rajā Vidyā  – Kralj Znanja” – His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness. Tada možemo vidjeti šta je stvarna sreća i bićemo sposobni reći ko je stvarno lud.

 

Danas je na redu četvrti i posljednji dio navedenog pasusa pod naslovom „Ko je lud“, tako da je dobro radi potpunijeg razumijevanja pročitati i predhodna tri koja se nalaze na dole niže navedenim adresama perma linkova za direktan pristup blogovima bez pretraživanja.

 

PART 1: http://goranga.blogger.ba/arhiva/2019/06/21/4155288

PART 1: http://tulasi.blogger.ba/arhiva/2019/06/21/4155289

 

PART 2: http://goranga.blogger.ba/arhiva/2019/07/16/4159593

PART 2: http://tulasi.blogger.ba/arhiva/2019/07/16/4159597

 

PART 3: http://goranga.blogger.ba/arhiva/2019/07/27/4161691

PART 3: http://tulasi.blogger.ba/arhiva/2019/07/27/4161692

 

Radi podsjećanja i svih dobronamjernih osoba, koje se možda tek uključuju u ove filozofske rasprave, da opet navedemo stih koji obrađujemo. Isti treba da posluži kao inspiracija za dalji rad na sebi i uzdizanju naše vlastite svjesnosti, te postepenom uzdizanju iznad naše vidljive stvarnosti, koju percepiramo shodno gunama materijalne prirode, koje nas okružuju tokom dana.

 

STIH 2.69

 

yā niśā sarva-bhūtānāḿ   tasyāḿ jāgarti saḿyamī

yasyāḿ jāgrati bhūtāni   sā niśā paśyato muneḥ

 

SYNONYMS: yā — what; niśā — is night; sarva — all; bhūtānām — of living entities; tasyām — in that; jāgarti — is wakeful; saḿyamī — the self-controlled; yasyām — in which; jāgrati — are awake; bhūtāni — all beings; sā — that is; niśā — night; paśyataḥ — for the introspective; muneḥ — sage.

 

Ono što je noć za sva bića -- je vrijeme buđenja za samoovladanu osobu, a ono što je vrijeme buđenja za sva bića -- je noć za introspektivnog mudraca.

 

RAJĀ VIDYĀ  – KRALJ ZNANJA

 

Śrīla Prabhupāda: U Bengalu se nalazi oko pet stotina rijeka. Sve te rijeke utiču u okean. A ipak, okean, Bengalski zaliv, tih je i miran. Miran. Slično, za one koji su postali isto tako puni i veliki kao okean, materijalne želje mogu doći, ali oni nisu uznemireni. Iako toliko mnogo rijeka teče nizvodno, ni centimetar vode nećete vidjeti izvan njega, a možete uliti bilo koju količinu vode. Morska je razina uvijek ista. Moramo imati želje. Ne možemo ih istisnuti. Glupo je misliti da možemo potisnuti želje. One su simptom života. Neka budu želje. Ako imam život i svjesnost, onda i želja mora biti ondje. Upravo kao što voda teče niz rijeke do okeana, a okean se ne uznemirava, tako se i osoba ne mora uznemirivati zbog tih želja. To je umijeće. To je tajna savršenstva vašeg života.

 

Želje mogu doći, ali ako ste učvršćeni pravilnim shvaćanjem, možete ih usmjeriti. Čitav proces je uskladiti svoje želje s Gospodinovim. Arjuna se, na primjer, ne želi boriti, ali nakon što je čuo Bhagavad-gītu, njegova se želja promijenila. Rekao je: "Da, boriću se!" Želio se boriti. Prema tome, želja je bila, ali se izmijenio njen kvalitet, to je sve. Slično, ni mi ne možemo prestati želiti. To nije moguće. Ali moramo izmijeniti kvalitet želje. To je sve. To nije teško: to ću učiniti, ovo neću učiniti. Bhagavad-gītā je namijenjena da nam pokaže te stvari. Arjuna je nešto želio prije nego što je čuo Bhagavad-gītu, a nakon što ju je čuo, želio je nešto drugo. Kvalitet želje se izmijenio. Slično i vi, slušajući Bhagavad-gītu, možete izmijeniti svoje želje. Ne morate ih zaustaviti. Jedino ih trebate pročistiti. Tada vas neće uznemirivati. Kad vas vaše želje uznemiravaju, znajte da još niste duhovno utemeljeni. A kada vas želje prosvjetljavaju, oživljavaju, daju vam sreću - znajte da je ta želja duhovna. Kao i Arjuna, svoje želje moramo izmijeniti.

 

Neka želje budu. Sada ih vi možete izmijeniti. Želite za Śrī Kṛṣṇu. Nemojte želiti za sebe. Želite za Kṛṣṇu. Kako mogu želiti za Kṛṣṇu? Uzmimo praktičan primjer. Kṛṣṇa je došao u ovaj materijalni svijet da nas pozove: "Moji dragi dječaci, molim vas, ostavite svoje besmislene poslove. Postanite moji sljedbenici i Ja ću vas zaštititi". To je Kṛṣṇina  poruka. Sada je prisutna Bhagavad-gītā, poruka Kṛṣṇe. Ako želite propovijedati ovu poruku Gīte ljudima svijeta, to znači da ste izmijenili svoju želju. I time se možete pročistiti. Biće dovoljno aktivnosti da se ta želja ispuni. Ali će te aktivnosti biti pročišćene.

 

Prema tome, mi ne trebamo zaustaviti svoje aktivnosti, niti svoje želje. Ali ih moramo uskladiti s Gospodinovim željama, kao što je to Arjuna učinio. Nakon što je uskladio svoje želje s Kṛṣṇinim, njegove aktivnosti postaju mnogo odgovornije. Upravo kao kukavica, koji je odbijao da se bori. Bio je kṣatriya, vojnik. Njegova je dužnost bila da se bori u dobru svrhu. A kakva je to dobra svrha? Śrī Kṛṣṇa ga je poučio da se bori: "To je Moj plan". Koja svrha može biti bolja od te? Kad Svevišnja Božanska Osoba kaže da je to Njegova želja, što može biti važnije? I koja svrha može biti bolja od one koja dolazi izravno od Svevišnje Božanske Osobe?

 

Kad se usaglasimo sa željama Svevišnjeg Gospodina, tada naša odgovornost postaje mnogo važnija i postajemo aktivniji nego što smo inače. U materijalnoj aktivnosti se umorimo. To je razlika između materijalne i duhovne aktivnosti. Kada ste uključeni u duhovne aktivnosti, nećete se umoriti. Imat ćete sve veću i veću snagu da djelujete. Prema tome, želju ne treba zaustaviti, aktivnosti ne treba zaustaviti. Koju god sposobnost imate u sebi, dao vam ju je Svevišnji Gospodin, jer ste Njegov sastavni djelić. I ako je iskoristite za ostvarenje namjera Svevišnjeg Gospodina, tada se usaglašavate s Njim i vaš život postaje uspješan. Nećete biti uznemirivani materijalnim željama, postići ćete mir. Mir za kojim žudite život za životom, trenutak za trenutkom - to ćete dobiti onda kad vaše želje budu pročišćene i usaglašene s Gospodinovim. Onaj ko želi čulno zadovoljstvo, uživanje materijalnog zadovoljstva, nikad neće biti srećan. To nije moguće. Ako želite mir, ako želite sreću, ako želite savršenstvo u svom životu, tada samo počnite usaglašavati svoje želje, aktivnosti i sposobnosti sa Svevišnjom Božanskom Osobom. Tada ćete vidjeti što je stvarna sreća, i bit ćete sposobni reći ko je stvarno lud.

 

REFERENCE:

 

Rajā Vidyā  – Kralj Znanja.

 

Chapter 2: Contents of the Gītā Summarized

Bhaktivedanta VedaBase: Bhagavad-gītā As It Is 2.69

 

Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A.C. Bhaktivedānta Swāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

 

ŚRĪ DHĀM MĀYĀPUR WEST BENGAL INDIA https://www.facebook.com/Mayapurcom-112340933412
GORANGA
<< 09/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


VISIT ALL MY BLOGS -- MOJI BLOGOVI

free counters

CITATI IZ VEDA.....
Vedske izjave su samodostatne. Sve što je ondje navedeno mora se prihvatiti. Ako tumačimo prema našoj vlastitoj imaginaciji, autoritet Veda se odmah gubi....

CETIRI GLAVNA TIPA DOKAZA
OD 4 GLAVNA TIPA DOKAZA:
1.Direktnim opažanjem,
2.Hipotezom,
3.Istorijskim referencama,
4.Vedama - vedski dokaz se prihvata kao najbolji.
MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
237457

Powered by Blogger.ba